Kurser

Rallylydnadsträning

 

Nyhet! Kurs i rallylydnad fortsättning repetition den 5 och 12 oktober kl. 11.45-12.45, 7 oktober kl. 18.00-19.00, 14 oktober kl. 15.00-16.00, 26 oktober kl. 11.45-12.45. Pris 395 kr betalas vid anmälan till Lotta.

 

Kurs i rallylydnad nybörjare repetition den 5 oktober - 26 oktober, kl. 10.30-11.30. Pris 395 kr betalas via Swish 0703285602 vid anmälan till Lotta.

 

Ta med godis, leksak, vatten till hunden, gärna täcke och varma kläder och gott humör!

 

Privatlektioner i rallylydnad, plats Ruddalen.

Kostnad 100 kr för 1/2 timma, 200 kr för 1 timma

Betalas dagen innan och bokas: 0703-285602

Anmäl dig till lottaroos@live.se eller Lottas mobil 0703285602 eller på Facebook Officiell grupp:

Lottas Hundskola Västra Frölunda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 12 augusti 2017 vann Frostie mästarklassen i Varberg och blev dessutom rallylydnadschampion!

Allmän info

Plats: Ruddalens Idrottscentrum. Musikvägen 55 i Västra Frölunda. Parkering 7 kr/timma. Spårvagn till Musikvägen. Gångväg 10 minuter!

 

Kurserna i rallylydnad bygger på glädje och samarbete med din hund. Jag lär ut det jag själv praktiserar. Det viktigaste för mig är att ha roligt och att hunden tycker att träningen är rolig. Vi tränar för att må bra i både kropp och knopp! Rallylydnad tränar kroppen både på vänster och höger sida.

 

För att vara med på kurserna behöver du betala din anmälningsavgift senast 2 veckor innan start. Betala till Swish nr. 0703285602

 

Kom i god tid till kursen så att du hinner rasta din hund innan vi börjar. Ta gärna med en uppfällbar stol och en filt eller bur till hunden där den kan vila medan vi tar paus eller teori. Ta med GOTT godis, leksak och vatten till dig och hunden. Gärna en termos med något varmt.

 

Det finns toalett och kaffeautomat i Ruddalen. Vi är utomhus på en gräsmatta nära parkeringen. Ta på dig kläder efter väder, det kan bli kallt på kvällen. Ta gärna täcke på hunden så att den inte blir kall när den står still och väntar eller sitter på den kalla marken.

 

Välkommen!

 

En hundskola med inriktning på rallydnad! Tävlingsverksamhet med 4 hundar av rasen Cavalier King Charles Spaniel

Rallylydnad – en ny rolig officiell hundsport i Sverige

 

När jag tänker på Rallylydnad så blir jag glad och min lilla cavaliertjej Frostie viftar på svansen! Det som utmärker rallylydnad är: glädje och samarbete mellan mig och min hund. Frostie och jag är helt sålda på den här sporten sedan i slutet på maj 2012… nu ska jag berätta mer om rallylydnad!

 

Rallylydnad blev en officiell sport i Sverige den 1 juli 2011 och administreras av Svenska Brukshundsklubben. Den 1 januari 2014 kom nya regler och skyltar ut efter en grundlig genomgång. Den 1 januari 2017 kom ännu en regelrevidering med nya skyltar och uppdatering av reglerna.

 

Sporten kommer från USA och mannen som skapade rallylydnad heter Charles (Bud) Kramer. 1999 hittade han på den här sporten ur några lydnadsmoment som skulle vara roligt för både hund och förare och bygga på en aktiv kommunikation mellan dem. Det sägs att Bud först skapade agilityn som ett alternativ till den strikta lydnaden men märkte då att lydnaden tappade folk och då kom han på rallylydnaden som ett ”mellanting”. Ordet rally betyder ”att förenas, samlas i en gemensam uppgift”. Rallylydnad innebär att man ”kör” en bana som består av ett visst antal skyltar med olika svårighetsgrad. Kanske fick Bud inspiration av de skyltar och vägvisare som är till hjälp för förare i bilrally. I Danmark blev sporten officiell redan år 2006 och därifrån kom den in till Sverige. Regler och skyltar har anpassats till svenska mått och rallylydnaden har spridit sig med raketfart. Nu kan man hitta kurser och tävlingar på de flesta håll i Sverige! Skyltar kan man skriva ut från www.sbk.nu.

 

Glädje och belöningar

 

Rallylydnad är en blandning av lydnadsmoment, agilityövningar och freestylekonster. Rallylydnadens syfte är att det ska vara roligt, stärka samarbetet och öka kontakten mellan dig och din hund. I rallylydnad får man använda både röst och kropp för att visa hunden hur den ska göra, även på tävling! Man får inte ta i hunden eller tillrättavisa den. Tanken är att hunden ska känna glädjen i att göra rätt. Man arbetar med att belöna rätt beteende och förstärka det som fungerar.

 

Rallylydnad består av att man ska följa ett antal skyltar med anvisningar i form av symboler och text. Skyltarna är utplacerade efter en bana. Vid tävling är det domaren som själv bestämmer hur banan ska se ut. En bana består av 12-20 moment beroende på svårighetsgrad. Totalt finns det 72 olika skyltar. Det finns fyra olika klasser: nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad klass och mästarklass. Man kan kombinera rallylydnad med andra hundsporter och den har blivit ett toppensätt att få större framgångar även på utställningar och i lydnads- och agilitytävlingar!

 

Det man behöver för att träna rallylydnad är ett vanligt koppel och halsband, belöning i form av godis eller leksak, vatten till hunden! För den som vill träna själv finns skyltar att skriva ut på www.sbk.nu. Där står även förklaringar till skyltarna. De finns både i A4-format och i fickformat. De små kan vara bra att ha med sig på promenaden med hunden för att kunna stanna till och öva några moment då och då. Det gör promenaden så mycket roligare för både hunden och dig!

 

Närvaro och positiv kommunikation

 

Träningen av rallylydnad börjar med att lära sig sportens grundpositioner. Hunden behöver kunna momenten stå, sitt och ligg. Eftersom man får hjälpa och visa hunden hur den ska göra så är det bra att lära den följa dina händer. Det är bra att öva med hunden på både höger och vänster sida så att den blir van vid det. I nybörjarklass ska man ha hunden kopplad och den ska gå på vänster sida men i mästarklass så är hunden lös och det förekommer att den ska gå på höger sida om dig! Rallylydnad tar hela ens uppmärksam och man behöver vara helt närvarande när man tränar.

 

På tävling belönas ekipagets glädje, samarbete och positiva kommunikation. Man börjar med 100 poäng och sen får man avdrag för brister i utförandet av momenten. Om man klarar att behålla 70 poäng i nybörjarklass har man blivit godkänd. När man blivit godkänd 3 gånger så får man flytta upp till nästa klass. Har man samma poäng så kan man få dela placering. När man har klarat tre tävlingar med kvalificerande resultat får man ett Rallylydnadsdiplom. Alla resultat från officiella tävlingar registreras på Svenska Kennelklubben.I den högsta klassen som heter Mästarklass finns nu möljighet att bli champion. Tävlingar hittar du på SBK tävling! Lycka till och häng gärna med på våra kurser och träningar!

 

Källor: www.sbk.nu

Lottas hundskola

Västra Frölunda, 1 oktober 2018

 

Fristående hudvårdskonsult Mary Kay

www.mathilda.roos.marykay.se