Presentation


Jag är född 1964 och bor i Västra Frölunda. Jag tycker om människor och får ofta höra att jag har en positiv energi. Jag är en lycklig, ljus, nöjd och skrattig människa. Min upplevelse som barn är att jag hade mycket roligt. Jag har många ljusa minnen roliga saker som min mamma ordnade för oss barn tillsammans med grannar, vänner, kusiner och släkt. Vi hade det fint och bra ekonomiskt tack vare min mamma. Jag hade så söta kläder som min mamma sydde. Vi läste Disneyböcker!


Jag var  en del hos min mormor i min mammas föräldrahem, jag älskade det och jag älskade min morbror och moster som bodde där och mina kusiner. Där fanns många djur och det var mitt ute på landet, en gård i Småland. Jag mådde så bra där och gör det fortfarande! Jag hade fler mostrar som jag älskade!


Min pappa försvann när jag var omkring 6 år och bildade en ny familj. Jag växte upp med min mamma som arbetade mycket för att försörja oss, vi hade det bra utåt sett och reste, fina kläder osv. Jag hade dagpappa, barnflicka och dagmamma. Min mamma gjorde så gott hon kunde som ensamstående. Jag fick rida på ridskola och hyra häst. Jag fick klara mig mycket själv.  Lekte att jag var en häst och var lycklig ändå. Galopp, galopp! Jag hade en vit helt underbar underlat som hette Felina. Hon satt på min penna när jag gjorde läxor. Jag läste mycket, flickböcker om hästar mest, timmar i sträck...


Min pappa bodde ganska nära oss så vi sågs ibland ändå, även om han inte tog föräldraansvar. Han dog när jag var 18 år och det var en sorg för mig, det kändes som att någon drog bort mattan som jag stod på. Jag tyckte om honom.  Innan han dog lyckades han övningsköra med mig och se till att jag fick körkort. Vi tog ett fint farväl av varandra två veckor innan han dog den 10 maj 1982. 


Jag hade problem i tonåren med frigörelseprocessen. I 30 års åldern hände saker som gjorde att jag fick problem med andningen. Då började min inre stress på allvar och problem med livslusten, det var tungt.


Jag brakade ihop av inre stress 10 år senare i 40 års åldern.  Det var många olika faktorer som spelade in. Resan tillbaka till mig själv har varit krokig och intressant. Min kamp har varit att hitta mitt värde, vara helt ärlig, ta ansvar, frigöra mig och bli mig själv. Det allra viktigaste har varit att skifta fokus: uppskatta och se det jag har istället för det jag inte har. Jag har fått kraft att hitta lösningar inom mig, lyssna på mig, börja höra mig, känna mina känslor och bejaka dem, vara konstruktiv, kämpa på, inte ge upp. Stressen har minskat avsevärt även om jag är otroligt stresskänslig. Jag har emellertid blivit befriad från smärta samt hittat tillit, närvaro & sinnesro inombords. 


Erfarenhet och utbildning


I min ungdom utbildade jag mig till informatör. Jag arbetade bl.a. som miljö- och skolinformatör på Gryaab, regionens avloppsreningsverk. Det var så otroligt roligt!


Jag har en magisterexamen vid Lunds- och Gbg Universitet i Medie- och  Kommunikationsvetenskap, juridik, miljövetenskap, humanekologi, informationsproduktion och språk (svenska, italienska och franska). Jag har läst ekonomi på Komvux samt informationsproduktion på Hogia. Jag har bott och arbetat som au-pair i England, Frankrike, Schweiz och Italien. Jag har njutit av varje sekund utomlands!


När jag var 15 år sommarjobbade jag som häst och stallskötare på Sporred Tvärgården. Jag har arbetat i pastabutiker i både Lund och Göteborgs Saluhallar. Jag har också arbetat som växeltelefonist på Landvetter Flygplats, informatör på Turistbyrån i Göteborg, informatör på SAAB Personbilsdivisionen i Paris, värdinna i Nice, informatör i Malmö och bilförsäljare i Catania. Jag har arbetat på Näringslivssekretariatet i Göteborg. Jag har arbetat som ridlärare i Catania och jag har arbetat som pressvärdinna och med marknadsföring på Sicilien. Jag har arbetat som Fristående hudvårdskonsult på Mary Kay, som italienskalärare på Komvux och vikarie i grundskolan för mellanstadieelever Hovås.  Detta kan verka mycket för en enda person och faktum är att jag utvecklade arbetsnarkomani. Min individuationsprocess


Efter att jag fyllt 40 år blev jag sjukskriven pga inre och yttre  stress/utmattning. Jag har fått hjälp och framför allt gjort mycket själv för att läka. Mina älskade två barn har varit min drivkraft och motivation. De säger sanningen som barn gör. I Carl Gustav Jungs skrifter finns mycket intressant att läsa om individuationsprocessen. Hur man i mitten av livet kan ändra riktning och hitta sig själv på ett nytt sätt. Så var det för mig.


Genom att hitta min egen kärleksfulla förälder inombords så läker jag. Jag har gått i psykoanalytisk terapi med dröm/bildanalys, gått i olika samtalsbehandlingar, kbt och psykoterapi hos olika psykologer och terapeuter.


Alternativa metoder


Jag hittade till 12-stegsprogrammet  i december 2004 (ACA, Coda och Alanon) och började en personlig storstädning. Jag slutade i samråd med min läkare med alkohol, mediciner tex.  antideppressiva, ångestdämpande och sömntabletter som jag ätit sedan tonåren och har inte använt det sen dess. När min läkare  år 2005 uppmanade mig att sluta med alkohol så kunde jag inte sluta själv... jag hade förlorat förmågan att välja och utvecklat ett alkoholberoende. Jag gick till NA (Anonyma Narkomaner). Av vården fick jag Fysisk aktivitet på Recept.


Året senare  stötte jag av en slump på The Work av Byron Katie. Det ledde till att jag gick hennes skola under sommaren 2006 i Tyskland och blev så kallad "Facilitator" som betyder att jag kan göra The Work med  både mig själv och andra. Den här metoden gör jag fortfarande  dagligen! Den räddar mig från att tro att jag är tokig haha och hjälper mig att behålla mitt förstånd, klarhet, glädje och sinnesro.


Sommaren  2006 var jag på Dörröppnare 1 och 2 på Baravara i Rättvik. Baravara är en kursgård för personlig utveckling och läkande. Jag lärde mig här att våga säga: Jag vill inte! 


Jag gick i kroppsterapi, Basal kroppskännedom för att lära mig sätta fysiska gränser och jag har fått massagebehandling av Monica Ericsson, Whiola In. Jag var väldigt väldigt öm och spänd i min kropp av alla spänningar och stress. 


Den viktiga sorgbearbetningen


Några år senare gjorde jag sorgbearbetning och fängslades av metoden på Svenska Institutet för Sorgbearbetning. Jag hade så ofantligt mycket sorg. Det har lett till att jag har gått både grundkurs och fortsättningskurs i Sorgbearbetning och lärt mig arbeta med både mig själv och andra människor igenom olika förluster, även komplexa förluster (sörja någon som lever) och förlusten av mig själv.


Jag har gått på sjukgymnastik för att träna ryggmuskler, gränssättning samt tränat boxning för att känna mina känslor.


Eftersom jag haft stora problem med min stressiga andning sedan 1994 (andningsuppehåll och sömnapne 83  andningsuppehåll/tim) så gick jag kurs på Medveten Andning och lärde mig att slappna av och andas lugnare, läs artikel längre ner. Jag sover sedan 2018 med en CPAP. 


Det här året går jag en kurs i AIP (autoimmun kost) på Swedish Paleo. Jag har tidigare även gått kurs i ketogen kost hos Ketobyannelie. Anledningen är att jag har tröstätit i stort sett hela mitt liv och därför vill läka kroppen.


Allt jag gjort de senaste åren är för att må bra! Jag har utvecklat en varm, tillfrisknande och kärleksfull förälder inom mig. Det är viktigt för mig att inte försumma mig själv eller utsätta mig för stress... jag försöker ge mig själv kärlek. Idag är jag omgiven av kärleksfulla människor, djur och änglar!


Reiki hjälper mig att vara sårbar


Det här året har jag gått kurs i Reiki för att komma vidare med min hälsa. Reiki hjälper mig verkligen att slappna av! Kurserna i Reiki har hjälpt mig att lösa upp blockeringar och öppnat upp så att jag har kunnat känna mina avstängda och frusna känslor ännu mer, öppna mitt hjärta och våga vara sårbar.  Det är magiskt med Reiki, den hjälper mig att gå i rätt riktning i livet. Min önskan är att läka och bli fri att leva livet fullt ut och vara till nytta för andra. Det är en livslång pågående process.

 Sommaren 2018 fick jag en Cpap att andas i på natten och ett halvår senare hittade jag Medveten Andning. Det hade en avgörande effekt på min hälsa. Jag andas dagligen i en Relaxator, stänger munnen och andas med näsan, sover med tejpad mun, slappnar av i magen och ländryggen, tar det lugnt och gör saker långsamt, lite i taget. Oj vad detta har hjälpt mig! Här kan du läsa en artikel om min resa!

https://www.medvetenandning.se/kundberattelser/lotta-roos/swcfpc=1&fbclid=IwAR0_XiJCVryKlmF2MAlaWT7rXiX24syZez4C2IDHsillpR6ZPHY28ZV7ulg

Hur har jag tillfrisknat?


Jag har tillfrisknat tack vare att jag gjort The Work of Byron Katie. Jag har undersökt om det jag tror på är sant och blivit fri från lidande. Det känns som att jag nu har blivit en ny människa. Tack vare Reikin har jag hittat min egen sanning och kunskap om mig själv på ett djupare plan. Det är fint.


I tonåren jagade jag efter kärlek och bekräftelse eller efter att rädda någon eller att bli räddad. Jag har inte haft självkänsla nog att tro att jag duger som jag är eller att jag är värdefull. Ända sedan tonåren har jag trott på fullaste allvar att bekräftelse/en kärleksrelation skulle vara lösningen på tomheten inom mig. Jag ville bara bli älskad, hörd och sedd. Jag fick lära mig att jag måste prestera och göra något för att bli älskad... det räckte inte att bara finnas till. Om och om igen upprepade jag mina ursprungsmönster. Det var förvirrande. Förvirringen gjorde mig sjuk.


En stor förändring


Allt detta gjorde att jag fick ta en ordentlig titt på mitt eget beteende och inte söka lösningen utanför mig själv utan inom mig. Här nedan beskriver jag denna förändring. Jag lever nu en dag i taget i ärlighet, tillit, mod och förundran med fötterna stadigt på jorden. Det är mitt ansvar att byta mönster...


Mina hundar har betytt oerhört mycket för mig på alla sätt, de har tröstat mig, lekt och tagit med mig ut i skogen och vid havet. De älskar mig villkorslöst, de är tydliga, ärliga, glada och de speglar mig sunt. De skapar inte förvirring. Den 27 maj 2022 publicerades en artikel i GöteborgsPosten somdu kan läsa här: 

https://www.gp.se/livsstil/hundarna-gav-lotta-livsgl%C3%A4djen-tillbaka-1.73069369


Jag har fått hjälp genom att höra texter i gudstjänster i kyrkan och jag älskar lovsång. Välsignelsen och förlåtelsen har hjälpt att läka skam och skuld. Jag är tacksam för Guds villkorslösa kärlek. Jag har fått nåden att kunna ta till mig den.


En kärleksfull förälder


Jag har fått hjälp ( i ACA) med att utveckla en kärleksfull förälder inom mig själv (re-parenting). Jag har fått arbeta med att identifiera mina behov och fråga mig: vad behöver jag nu? Jag har lärt mig att ta hand om mig själv, spegla mig, lyssna på mig, se och höra mig och bekräfta mina känslor, inte söka bekräftelse från andra. Det är mitt jobb att gilla mig! Det ansvaret kan jag inte lägga på någon annan. Jag har ansvar för mitt eget beteende. Jag tar inte ansvar för det som inte är mitt.


När jag gick in i väggen 2004 så fick jag börja omvärdera allt och börja om från början för att hitta vem jag är och hur jag vill leva och vara som människa. Jag vill inte skylla på någon annan och tycka synd om mig själv. Jag vill inte skapa gemenskap genom att tala illa om någon som inte är med, eller välja sida. Jag kan inte bära någon annans börda. Jag vill inte  vara offer eller hjälte, bättre eller sämre än någon annan. Jag vill bara vara en vanlig människa och duga som jag är.


Jag har tränat på att inte bekräfta andra för att få något tillbaka eftersom det är manipulation.  Jag vill inte göra saker för andra för att de ska gilla mig. Jag vill inte ge presenter och pengar för att få något tillbaka, för att de ska tycka att jag är toppen, för att kunna kräva tillbaka när jag behöver det eller för att någon ska stå i skuld till mig. Jag vill ge av kärlek. 


Lyssna på mina barn


Jag har lärt mig vikten av att försöka lyssna på mina barns kritik, inte förneka dem, inte gå i försvar. Det har varit en utmaning eftersom jag samtidigt jobbat med att inte lyssna på min inre kritiker utan lyssna på en kärleksfull förälder inom mig istället. Jag har försökt stötta dem känslomässigt och vara närvarande, inte ställa för höga krav. Jag har försökt lära dem att lösningen finns inom oss själva och inte utanför oss och att det är viktigt att inte fly utan mötas. Framför allt har jag frågat dem vad de känner och tänker...


I konflikter har jag varit noga med att lyssna och försonas med varandra. Vi behöver inte tycka likadant. Det viktigaste är att träna på att inte avvisa varandra. Det gör så himla ont att bli avvisad. Istället för att avvisa mig själv och andra så försöker jag att visa mig. Mina barn är mina förebilder.


Jag har fått arbeta med att vara närvarande med mig själv, lära känna mig själv, vara intresserad av mig, stanna hos mig och vara mig trogen. Jag har tränat på att stå upp för mig, vara min egen bästa vän och inte svika eller försumma mig själv utan se att jag får lov att finnas på den här planeten Jorden. 


Speciellt viktigt kring pengar är att vara tydlig med om det är en gåva eller ett lån. Om det är lån så behövs en tydlig avbetalningsplan. Jag vill inte ge pengar till barnen för att få något tillbaka, för att styra dem eller binda dem till mig för det ger skuld och det blir svårt för dem att frigöra sig. Jag har själv erfarenhet av detta. Jag tar inte emot pengar av dem! Jag försöker att inte kontrollera dem utan lita på dem, lita på livet, ha tillit. De är helt otroligt fantastiska det är tack vare dem själva och alla fina vuxna som de haft i sitt liv!


Mänskliga rättigheter


Det är en mänsklig rättighet att få ha sina egna åsikter, att få känna det man känner och vara den man är helt och fullt. Jag  har lärt mig att försöka lita på min magkänsla och intuition. Jag har lärt mig att inte använda andra eller mig själv för att få kärlek. Jag vet nu att det jag upplever, hör eller ser är det jag ser, jag är inte tokig. Jag har erfarenhet av gaslighting. Jag vet också nu att jag har rätt att bli arg när jag blir avvisad eller utsatt för lögner, skydda mig, sätta gränser. Det är mitt ansvar att skydda mig när jag blir rädd. Det är också mitt ansvar att skydda mina barn. 


The Work har hjälpt mig att undersöka mina tankar, läka och inte tro på tankar som inte är sanna. Att vara sann är det största för mig, se att jag inte inbillar mig (gaslighting). The Work har lärt mig att det viktigaste inte är att andra förstår mig, det viktiga är att jag förstår mig och att jag förstår andra. Jag behöver inte söka bekräftelse utifrån, som jag gjorde förut. 


Jag är noga med att äga min skuld i den skada som jag själv gjort till mina egna barn under deras uppväxt (sjukdom, trötthet, arga utbrott, sömnapne, beroende) och be om förlåtelse samt gottgöra för det som blivit fel, ändra mitt beteende och inte avreagera mig på dem. Barnen och jag kommunicerar, gottgör och möts.


Jag erkänner gärna mina brister och fel. Jag behöver inte ha rätt. Jag är öppen för andras sätt att se på saker och ting. Jag försöker som sagt att inte avvisa utan mötas eftersom det varit ett mönster tidigare, att avvisa och bli avvisad.


Mod och tacksamhet


Jag försöker ha mod att förändra det jag kan, det vill säga mina tankar om det som har varit. Vara tacksam för det positiva i mitt liv, allt som jag har fått. Sörja det som jag har saknat såsom ärlighet, närvaro, tydlighet, mod att mötas och försonas. Det skulle vara såhär i just mitt liv. Acceptans och lärdomar.


Min största lärdom är att inte vara rädd utan modig, inte avvisa mig utan visa mig, inte skrämma andra eller mig själv utan vara pålitlig och ärlig samt inge trygghet, inte slå på mig själv eller skamma mig utan ge mig själv kärlek. Kärlek för mig är att mötas och förlåta varandra, prata med varandra utan att döma.


Jag ber om att mina svårigheter ska få vara till nytta för andra. Jag ber om ett öppet sinne, frihet att leva en dag i taget i ärlighet, tillit, tro, glädje, mod, ödmjukhet och sanning!


Idag lever jag i tillfrisknande, sinnesro och tar hand om mig. Jag tränar på att våga vara sårbar och värdefull med kärleksfulla människor! Jag känner mig så otroligt älskad och omtyckt nu och jag trivs. Idag har jag ett underbart, lyckligt och sunt liv!

Jag arbetar med att ge mig själv och andra Reiki, det är det finaste som jag någonsin arbetat med. Jag lär andra göra Reiki på kurser i Reiki. Jag gör Reiki meditationer varje dag. Jag fokuserar på det jag har och tar emot allt som är gott i livet!

Varje dag frågar jag mig:

Vem skulle jag vara utan min historia?

Vill jag ha rätt eller vill jag bli fri? 


Jag ber att bli befriad från att söka kärlek, bekräftelse och uppmärksamhet från andra och försöka ge det till mig själv.

Jag ber: Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.

Läs om Gaslighting:

http://vuxnabarn.nu/narcissism/gaslighting-psykisk-misshandel-som-smyger-sig-pa/


En bok som hjälpt mig är The Emotionally absent mother av Jasmine Lee Cori.

https://www.amazon.com/Emotionally-Absent-Mother-Updated-Expanded/dp/1615193820


Här är info om dold narcissism av Malin Henriksson Pratt:https://youtu.be/TF3VcBFHkiY eller Klara Leger: https://youtu.be/pix_ZmykJrE,


Bakom Fasadenpodden tar upp ämnen som är intressanta. 


Lite mer om narcissistiska föräldrar:

http://vuxnabarn.nu/narcissism/den-narcissistiska-mammans-karaktarsdrag/2/