Lottas Hundskola - en hundskola med inriktning på rallylydnad!  

 

Välkommen till Lottas Hundskola i Västra Frölunda. Vi håller till utomhus i Ruddalens Idrottscentrum, Musikvägen 55.  Vår träningsplats är en gräsplan brevid parkeringen. Toalett finns. Fikabord finns intill gräsplanen. Flera härliga slingor finns i Ruddalen där du kan promenera med din hund (kopplad).

Jag har utbildat mig till rallylydnadsinstruktör på Hundens Hus hos Cathrine Löfmark.


Min grund kommer från Maria Edelton, Göteborgs & Nya Varvets Hundskola där jag har gått valpkurs och kurser i vardagslydad och lydnad sedan år 2002. All hundutbildning jag har gått kommer från Anders Hallgren. Vi använder endast belöningsbaserad inlärning och positiv förstärkning, mjuka smarta inlärningsmetoder som ger glädje och livslust!


April-maj 2023


Onsdagar kl.  16.30-17.30 i april/maj: banträning nybörjare för dig som vill starta i nybörjarklass rallylydnadstävling! 

Vi går igenom regler för tävling och tränar tävlingsmässigt. Du får gå en bana som om det är tävling. Max 4 deltagare. Det går att ta igen kurstillfällen i juni. Datum: 19/4, 26/4, 3/5, 10/5, 24/5. Pris: 395 kr. Förkunskaper: Nybörjarkurs i rallylydnad. Onsdagar kl. 18-19 i april/maj: nybörjarkurs i rallylydnad. Du får lära dig grunderna i rallylydnad och hur du utför skyltarna i nybörjarklass. Digital teorilektion ingår och det krävs att du läser momentbeskrivningar innan varje kurstillfälle. Max 8 deltagare (vi delar in oss i grupper). Datum: 19/4, 26/4, 3/5, 10/5, 24/5) Pris: 895 kr. Förkunskaper: din hund ska kunna gå fint på vänster sida. Det finns möjlighet att få hjälp med detta innan kursstart (privatlektion).Söndagar kl.  14.00-15.00 i april/maj: banträning nybörjare för dig som vill starta i nybörjarklass rallylydnadstävling!

Vi går igenom regler för tävling och tränar tävlingsmässigt. Du får gå en bana som om det är tävling. Max 4 deltagare. Det går att ta igen kurstillfällen i juni. Datum: 16/4, 23/4, 7/5, 14/5, 28/5. Pris: 395 kr. Förkunskaper: Nybörjarkurs i rallylydnad.Söndagar kl. 15.30-16.30 i april/maj: nybörjarkurs i rallylydnad. Du får lära dig grunderna i rallylydnad och hur du utför skyltarna i nybörjarklass. Digital teorilektion ingår och det krävs att du läser momentbeskrivningar innan varje kurstillfälle. Max 8 deltagare (vi delar in oss i grupper). Datum: 16/4, 23/4, 7/5, 14/5, 28/5. Pris: 895 kr. Förkunskaper: din hund ska kunna gå fint på vänster sida. Det finns möjlighet att få hjälp med detta innan kursstart (privatlektion).


Juni 2023


Onsdagar kl. 16.30-17.30 i juni: banträning nybörjare för dig som vill starta i nybörjarklass rallylydnadstävling! Vi går igenom regler för tävling och tränar tävlingsmässigt. Du får gå en bana som om det är tävling. Max 4 deltagare. Datum: 7/6, 14/6, 21/6. Pris: 395 kr. Förkunskaper: Nybörjarkurs i rallylydnad.Onsdagar kl. 18-19 i juni: fortsättningskurs i rallylydnad

Datum: 7/6, 14/6, 21/6. Pris 495 kr. Max 4 deltagare. Du lär dig skyltarna i fortsättningsklassen och vi tränar på att ha hunden okopplad när du utför momenten. Mycket kontaktövningar.Söndagar kl.  14..00-15.00 i juni: banträning nybörjare för dig som vill starta i nybörjarklass rallylydnadstävling! Vi går igenom regler för tävling och tränar tävlingsmässigt. Du får gå en bana som om det är tävling. Max 4 deltagare. (Datum: 4/6, 11/6, 18/6) Pris: 240 kr. Förkunskaper: Nybörjarkurs i rallylydnad.Söndagar kl. 15.30-16.30 i juni: fortsättningskurs rallylydnad

(4/6, 11/6, 18/6) Pris 495 kr. Max 4 deltagare. Du lär dig skyltarna i fortsättningsklassen och vi tränar på att ha hunden okopplad när du utför momenten. Mycket kontaktövningar.


Avancerad och mästarklass kurs erbjuds vid efterfrågan.


Öppen träning på fredagar kl. 12-13 (april, maj, juni) 50 kr/tillfälle. Skyltar finns på plats och du kan träna på det som du själv behöver. Ta gärna med fika. Det går bra att komma bara för att miljöträna din hund, Ruddalen erbjuder många störningar iform av joggare, cyklar och andra hundar som passerar vår träningsplats som är en gräsmatta. Välkommen!


Anmäl dig till Lotta genom att skicka sms eller ringa 0703285602.  Du hittar även  kurserna på Facebook, sök sidan Lottas Hundskola Västra Frölunda eller den offentliga gruppen Lottas Hundskola. Välkommen att gå med! 


Privatlektion i rallylydnad eller vardagslydnad tex inkallning: 


200 kr/timma

Kontakta Lotta 

Mobil: 0703285602

Mina hundar och jag


Jag som har kurserna är rallylydnadsinstruktör sedan 2016. Vi tränar med mjuk inlärning med positiv förstärkning. Alla mina 4 cavalierer (Frostie, Fridolf, Fia och Amanda) har fått Cavaliersällskapets trippeldiplom.  Alla 4 tävlar i rallylydnad mästarklass och 3 av dem är Svenska Champions i rallylydnad. De senaste 10 åren har de fått fina utmärkelser i rallylydnad som årets rallylydnadscavalierer i Cavaliersällskapet. De tränar också Freestyle, Heelwork to Music, Utställning, Viltspår. Mest av allt så leker vi tillsammans!


Mina cavalierer har hjälpt mig att tillfriskna från svår sjukdom. Deras arbetsuppgift som ras är att värma, lugna, trösta och ge kärlek. De kommer från England och kallades där för Comforter (tröstare). Det sägs att de användes till fågeljakt ursprungligen och jag kan se de egenskaperna i Fridolf. Han är kullsyster med Fia och min egen uppfödning. Mamma till dem är Frostie Junior från Frostflingans kennel i Fjärås, uppfödare Ewa Åhman. Frostie blev min i augusti 2010. En helt otrolig, energisk, pigg och läraktig cavalier som älskade att träna och tävla. Fia fick valpen Amanda i mars 2015. Min kennel heter All Included. 


Min nya hund, Janås Otto, är en irländsk röd setter, en stående fågelhund vars arbetsuppgift som ras bla är att stöta upp hönsfågel. Så med honom tränar jag fågelhundsdressyr, jaktapportering, rallylydnad, freestyle, Heelwork to Music och utställningsträning. All träning är belöningsbaserad och vi tränar med positiv förstärkning. Otto är från Janås kennel i Södra Sandby i Skåne! Min ambition är att starta på jaktprov i unghundsklass hösten 2023. Själv kommer jag inte att jaga.


Min allra första hund var också en irländsk röd setter av typen utställningssetter, Amadeus, född 2002. En betydelsefull hund i mitt liv, en underbar vän till hela vår familj, tillgiven, lättlärd och kelig som settrar är. Han blev bara 8 år pga cancer.


Fågelhundsträning/jaktdressyr - belöningsbaserad träning


Det här året håller jag på att utbilda mig inom  fågelhundsträning för att kunna aktivera Otto. Det beror på att jag gärna vill lära mig om de arbetsuppgifter som han ursprungligen är avlad för.  En lycklig hund är det viktigaste för mig, då blir jag också lycklig. Naturligtvis vill jag träna honom med positiv förstärkning och belöningsbaserad hundträning. Det innebär att lära och skapa förutsättningar för hunden att göra rätt och belöna rätt beteende. Jag använder olika slags belöningar. Det viktigaste ordet i vår träning är JA!


När hunden inte gör som jag önskar så korrigerar jag den inte utan vi gör om, gör rätt. Jag behöver vara steget före, vaken, öppen, närvarande, villig att förstå min hund, vara tydligare, lära mig själv mer om hur jag kan lära min hund rätt! När min hund gör fel är det för att jag behöver vara tydligare, hunden vill ju vara till lags... 


De flesta idag tillämpar belöningsbaserad träning, även inom jaktträning numera! Det finns många som inspirerar inom området: Eva Bodfäldt, My Hansson, Håvard Bakken, Thomas Stokke, Elsa Blomster, Lena Gunnarsson, Eva Nordin, Fredrik Steen... och många många fler! Positiv träning äger!


Här hittar du en text om belöningsbaserad hundträning med fokus på inkallning: Lottas Hundskola


Rasklubbar och föreningar


Vi är ofta med på Cavaliersällskapets aktiviteter. Cavaliersällskapet är den officiella rasklubben (Specialklubben för Cavalier King Charles Spaniel, SCKCS) På hemsidan (www.cavaliersallskapet.net) hittar du alla datum för träffar eller gå med i facebookgruppen Cavaliersällskapet Västra!


Vi är också med i SISK som är den officiella rasklubben för röd och vit setter (www.sisk.se). SISK har målsättningen att bevara rasens ursprung som jakthund. Det finns ett Arbetsutskott som har ansvar för jaktprov  (www.fa-avance.se).


Aktiviteter i västsverige som tex jaktträning, jaktdressyr hittar du hos VFK, Västsvenska Fågelhundsklubben som har både hemsida och facebooksida. Fyra brittiska fågelhundsraser har jakt aktiviteter ihop. Du blir medlem. genom Svenska Kennelklubben.


Irländsk Röd Setterförening är en inofficiell förening för ägare som är intresserade av utställning och annan aktivitet än jakt. Vi är med i ISF Lokalområde VÄSTRA.  Det är ett sätt att träffa andra setterägare och låta hundarna träffas och leka, träna olika saker, möjlighet att prova nya aktiviteter! På ISF-sidan hittar du mer info om hur du blir medlem! (www.isfsidan.se)

En viktig läromästare


Otto och jag lär oss mycket av den röda irländska settern Astrid och hennes husse Claes Lindqvist. Lärorika samtal har vi haft när Otto och jag miljötränar och besöker Claes italienska restaurang Pergola (www.lapergola.se). Otto sover gott under bordet (ja det går att ta med hunden till den här restaurangen så länge den stannar på golvet och är kopplad) och jag njuter av god mat, underbar atmosfär och hundprat!


Goa fina Astrid har oändligt många meriter men framförallt är hon en kär familjemedlem. Hon är internationell jaktchampion (unik i Sverige) och svensk utställningschampion. Otto och jag har haft glädjen att få vara med dem på träning. Filmer från träningarna finns på facebooksidan Lottas Hundskola Västra Frölunda. Astrid har också haft 24 valpar som matte Anna Lindqvist skött om och fött upp. Om du vill läsa om Astrid så klicka här: SISK